A Google Page Experience frissítése végre megérkezett PC-re 

A Google betartotta korábbi ígéretét és megerősítette, hogy a Page Experience algoritmus a mobilos keresések után végre életbe lép az asztali keresési eredményekre is. A frissítés a tervek szerint március végén fejeződik be. De ne szaladjunk ennyire előre… 

Mi is az a Page Experience? 

2021. június 15-én a Google megkezdte a The Page Experience Update elnevezésű átfogó algoritmusfrissítés bevezetését. A frissítés célja, hogy jobb felhasználói élményt nyújtson azáltal, hogy előnyben részesíti azokat az oldalakat, amelyek minőségi oldalteljesítményt (gyors betöltési időt és stabilitást) kínálnak. A Google-nak korábban is volt néhány oldalélmény-mutatója – mobilbarátság, HTTPS-biztonság, tolakodó közbeiktatott hirdetések és oldalgyorsaság, de a 2021-es oldalélmény-frissítéssel három új mérési mutatót is bevezettek. Ezeket az új mutatókat Core Web Vitals-nak nevezik és a sebesség, illetve az általános oldalélmény méréséért felelősek. 

A Core Web Vitals 

A Core Web Vitals három összetevőből áll, melyek a következők: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) és Cumulative Layout Shift (CLS). Amellett, hogy rangsorolási jelként szolgálnak, ezek az új mutatók segítenek a weboldal tulajdonosoknak abban, hogy figyelemmel kísérjék és javítsák webhelyeik betöltési sebességét, reszponzivitását és stabilitását, melyek végül jobb felhasználói élményt (UX) eredményeznek. 

A három összetevő 

LCP: azt méri, hogy a felhasználó hogyan érzékeli az oldal első betöltését. Pontosabban azt az időt, amely alatt a legnagyobb vizuális tartalomblokk betöltődik az oldalon. 

FID: azt méri, hogy milyen gyorsan válik egy oldal reszponzívvá. Ha valaha próbáltál rákattintani valamire egy weboldalon (például egy gombra), és egy másodpercbe telt a válaszadás, akkor az oldalon lassú volt a FID. 

CLS: az oldal stabilitását méri. Biztosan veled is előfordult már, hogy olvasás közben egy oldal eltolódott, és emiatt újra meg kellett keresned, hol tartottál. Ez a layout shift, ami felhasználói élmény szempontjából nem túl szerencsés. Ezek összességét a Google érzékeli és pontozza. 

Mit jelent ez a frissítés a weboldalad számára? 

A Google most már az asztali keresési eredmények között is figyelembe veszi azokat a tényezőket, amelyeket korábban csak mobilon értékelt. Ha webhelyed mobilon jól teljesít, akkor valószínűleg hasonlóan jól fog teljesíteni asztali számítógépen is.  

A Google Search Console egy új jelentéssel is érkezik, amely a weboldalak asztali verzióira vonatkozó oldalélmény-kritériumok értékelésére szolgál. Ennek a segítségével képet kaphatsz arról, hogyan érintheti webhelyed a frissítés. Az asztali jelentés a Search Console Page Experience lapjáról érhető el, közvetlenül a mobiljelentés alatt. Fontos azonban, hogy időnap előtt ne vonj le elhamarkodott következtetéseket a frissítés hatásával kapcsolatban. 
A március végéig az asztali keresési rangsorban észlelt változások nem feltétlenül kapcsolódnak közvetlenül a Page Experience frissítéséhez. 

A Core Web Vitals értékek javítása 

Jó, ha tudod, hogy a Core Web Vitals javításához megfelelő technikai tudásra van szükség. Ha nem vagy fejlesztő, de szeretnéd optimalizálni a weboldalad, fontold meg, hogy fejlesztőre vagy SEO szakértőre bízod. Szívesen segítünk! 

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj azonnal a következő posztunkról.

Scroll to Top